dijous, 22 de maig del 2008

Estalvi de paper

Ahir vaig rebre un email institucional sugerint una mesura per afavorir l'estalvi de paper. Em va cridar l'atenció i no em vaig poder de respondre...

El Pla d’acció de l’Agenda 21 de la UAB, document que marca l’estratègia en matèria de sostenibilitat de la nostra universitat, preveu accions adreçades a la minimització de residus, com ara el paper.
La UAB, conscient de l’impacte ambiental derivat de la gran utilització de paper, vol fomentar-ne la minimització en el consum, tant dins com fora del seu àmbit. És per això que us proposem que introduïu com a signatura dels correus electrònics que envieu, un missatge a favor de l’estalvi de paper. Com que cada dia s’envien uns 50.000 missatges des d’adreces institucionals de la UAB, la repercussió podria ser molt significativa.

La proposta de text que us suggerim és la següent:

En català: Abans d’imprimir aquest correu, penseu si és desec.gl tot necessari. Si l’imprimiu, us aconsellem que ho feu en qualitat esborrany, a doble cara, en paper reciclat o reaprofitant un full.
En castellà: Antes de imprimir este correo, considerad si es necesario hacerlo. Si lo imprimís, os aconsejamos que lo hagáis con calidad borrador, a doble cara, en papel reciclado o reaprovechando una hoja.
En anglès: Do you really need to print out this e-mail? If you do, we recommend printing in draft quality, on both sides of the paper, on recycled paper or on an already used sheet.

Per tal d’introduir aquest missatge com a signatura dels vostres correus, podeu seguir les instruccions següents, que són vàlides per al gestor de correu Thunderbird i per al correu webmail.

No vaig poder evitar respondre

Estic totalment d'acord en la voluntat de reduir el consum de paper.
No espero resposta d'aquest mail, però voldria fer una reflexió.

No tinc clar que aquesta mesura que promocioneu ho afavoreixi. Més aviat em sembla que o és inocua o bé incrementa el consum de paper.

1) En el millor dels casos seria inocua ja que la gent està més que conscienciada sobre el tema. Però és més, ningú que jo conegui imprimeix per sistema els emails, seria impossible donada la quantitat de emails que tothom rep, només ho fa quan és estrictament necessari.

2) En el pitjor dels casos el fet d'afegir una signatura més al peu del mail fa que el missatge sigui més llarg i per tant augmenta la probabilitat que ocupi un full més del que no ocuparia sense signatura. Les persones que tenen una signatura que conté info. personal + info sobre privacitat + missatge ecologista, al final potser la signatura ocupa 1/3 de full sino més.

Per tant, no sé si potser seria més recomenable que sugerisiu a la gent que eliminés totes les signatures que s'adjunten automàticament en el seu lector de correu.

dimecres, 21 de maig del 2008

Perdua de temps

Sé d'entrada que això dels blogs és una perdua de temps...
...de tots els meus coneguts que n'han començat un només val la pena el de'n Xavier Caballé, pel qual sento una gran admiració.
Sé que no tindré temps de publicar gairabé rés, però potser més important és que potser no tinc rés interessant a dir.
En realitat tindria ganes de exposar algunes idees, però necessitaria desenvolupar-les molt més del que ara ho estan en el meu subconscient. Poc temps és massa temps si el resultat és inútil, i massa temps el necessari per un resultat digne.
Per tant, n'estic convençut això va pel camí del pedregar...