Continuo perplex assistint a la difusió del missatge que el liberalisme salvatge ha triomfat en el món d’avui. El missatge s’estén com una taca d’oli, lentament, però amb voluntat de perdurar.
Com vaig comentar en una altre nota, jo encara no ho veig. El meu argument és que perquè això fos així el pressupost dels governs en relació al PIB dels països líders haurien d’haver anat decreixent, i en realitat han seguit una evolució creixent. El mestre em va renyar per fer anàlisis simplistes i practicar el “garlic soup discovering”.
Quan es parla d’aquests temes els liberals s’afanyen a demostrar com el socialisme ha sigut un fracàs allí on s’ha implantat. El dogma liberal és que la planificació central per part d’un estat és pitjor que la auto-planificació que es deriva de la dinàmica del lliure mercat. El cataclisme de la URSS és un bon exemple.
Està clar que USA va guanyar la partida a la URSS. La superioritat aplastant de USA es va demostrar en ser els primers de posar un home a la lluna. I allí es va acabar la cursa espacial. Una cursa que (com es veu en la següent taula) no sempre USA va liderar.
Podríem dir que la economia de mercat va guanyar la planificació central ? Doncs no, de cap manera!! Tant el govern de la URSS com el de USA van destinar quantitats astronòmiques de diners per finançar la cursa. No està molt clar de quants diners estem parlant però hi ha indicis que podrien ser al voltant de 5G$/any a USA i 4G$/any a la URSS. Per tant, en realitat estem comparant dos models de planificació per part dels respectius governs. Potser un govern va ser molt més eficient que l’altre, però no s’ha d’oblidar que el lliure mercat no hagués fet mai que USA posés un peu a la lluna a l’any 1969.
Трамп: лидер, системный человек или безумец?
-
Каждый человек, обладающий высшей государственной властью, должен
разделять в уме три разных способности решать вопросы, относящиеся к
должности. Были л...
Fa 4 setmanes