dimecres, 19 de maig del 2010

Fills alcoholitzats i preus dels pisos

“Al meu nen li han tirat alguna cosa a la veguda”. O “menja unes porqueries quan sopa amb els amics fora de casa”. Aquesta és l’explicació racional d’una nit de bomitades del nen que fa la mare que no vol reconèixer que el seu fill s’emborratxa al cap de setmana.

Quan la realitat és dolorosa, i reconèixer que l’angelet del teu fill agafa un pet sovint i deixa de ser persona, ho és; sempre hi ha la opció de negar la realitat. Si el problema té difícil solució i nosaltres no sabem ni com atacar-lo, pensem que és tant complex que mai tindrem la capacitat de resoldre’l o pensem que la dimensió és tant gran que les nostres accions seran estèrils, és més econòmic ignorar el problema. Perquè ignorar un problema irresoluble ens estalvia gastar energies sense sentit. Crec que això tothom ho aprèn des de petit quan li expliquen el concepte de l’Univers Infinit. Jo recordo perfectament estar pensant primer en els planetes, després en el sistema solar, després en les estrelles, després en les galàxies, i què hi ha fora de les galàxies ? doncs coses més grosses. I fora de les coses més grosses ? doncs coses encara més grosses. I anar pensant i pensat el cap se’t va escalfant i el final, emprenyat, ho envies tot a prendre pel cul.

La gent adulta normal no pensa en l’Univers infinit, perquè fer-ho és perjudicial per la salut.

He pensat amb tot això després de visitar la secció d’evolució dels preus de la vivenda del web de fotocasa (http://www.fotocasa.es). I m’ha vingut al cap la multitud de vegades que alguns “experts” m’han assegurat que els preus dels pisos no baixaran. De fet la condició indispensable per la creació de la bombolla inmobiliaria era la percepció general que els preus no baixarien mai. Ho deia gairabé tothom !! Però un cop explotada la bombolla hi continua havent gent negant l’evidència que es comporta com la mare del nen alcoholitzat. Esta clar que també hi ajuden els nostres periodistes que no poden evitar fer preguntes retòriques amb mentides previsibles com a resposta. Perquè preguntar-li a un responsable del sector de la construcció si els preus baixaran és com preguntar-li a un polític si el seu partit perdrà les eleccions, és incomode i dolorós perquè veu amb impotència que no pot fer rés més que negar una realitat adversa.

A continuació us adjunto una llista de links on molts d’aquests responsables es retraten. M’he dedicat a combinar les seves declaracions amb la gràfica dels preus de fotocasa i, a més, he adjuntat la seva foto perquè si els torneu a veure per la tele dient tonteries els sapigueu compadir igual que faríeu amb la mare del nen alcoholitzat.




10/2007 - Juan Miguel Sanjuán (Conseller de Sacyr)
"La vivienda no va a bajar, como tampoco lo hacen los sueldos porque haya paro"

30/01/2008 - José Manuel Galindo (President de la “Asociación de Promotores Inmobiliarios de Madrid”)
“no esperemos ajustes de precio a la baja porque no los vamos a ver”

19/5/2008 - Enric Reyna (President de l’Asociació de Promotors i Constructors de Barcelona)
"los empresarios no tienen margen para bajar los precios de las viviendas"

4/11/2008 -Enrique Lacalle (President del saló Meeting Point)
“Ahora es el momento de comprar, los pisos no bajarán más”

21/9/2009 - Enric Reyna (President de l’Asociació de Promotors i Constructors de Barcelona)
"los precios de los pisos han tocado fondo"

2/12/2009 - Josep Oliver (UAB / director d’estudis de Caixa Catalunya)
“no prevé más caídas significativas de precios”

7/5/2010 - Jordi Ludevid (President del “consejo superior de los colegios de arquitectos de España”)

“es buen momento para comprar, los precios no caerán más”


12/5/2010 - Josep Oliver (UAB / director d’estudis de Caixa Catalunya )

“los precios han tocado fondo”


Encara més links a
http://www.burbuja.info/inmobiliaria/burbuja-inmobiliaria/148228-hilo-oficial-para-tocado-fondo.html

http://www.burbuja.info/inmobiliaria/burbuja-inmobiliaria/132052-los-pisos-no-van-bajar-mas-3.html

3 comentaris:

  1. Molt bo!
    Sempre me'n recordo d'un company que es moria de ganes de que el banc li donés una hipoteca per comprar-se un pis, perquè segons ell, el totxo no baixa mai! Jo ja li deia que no hi havia cap motiu per pensar-ho... Per sort seva, no ho va fer perquè el banc no li va donar la hipoteca, o sí que li donava però gairebé li marxava tot el sou i a diferència d'altres va ser encara prou llest com per no fer-ho...
    Fa temps vaig veure l'evolució dels preus de les vivendes al Japó durant els anys 90 i me'n vaig enrecordar d'ell... Més o menys era un gràfic com el que ara tu has penjat.

    ResponElimina
  2. Si. Però quants n'hi deu haver que no han sigut tant "llestos" com el teu amic ?

    ResponElimina
  3. David, tú mismo te has dado la respuesta. Los exopertos de la construcción siempre te dirán que la vivienda ya ha tocado fondo, hasta que algún día acertarán.

    ResponElimina