dissabte, 25 de juliol del 2009

Morts de gana


Fa pocs dies el Sr. Victor Amela entrevistava en la contra de La Vanguardia al catedràtic de biologia molecular de la UPM Francisco García Olmedo.

El desafortunat titol era: "Con transgénicos podremos alimentar a la humanidad". Y venia a dir que els transgènics eren la solució per erradicar la fam al món.


Á mi els transgènics em semblen perfectes, al fi i al cap és accelerar un procés de selecció genètica que hem fet desde fa millers d'anys.
Ara, dir que gràcies a ells eliminarem la fam al món només té dues possibles explicacions:
1) La ingenuitat més absoluta
2) La mala fe

Els principis més elementals d'economia indiquen que el mercat NO té com a objectiu resoldre la demanda de rescursos de la població, sino que optimitzar el benefici dels productors.

Qui crea una nova varietat transgènica no ho fa per poder alimentar els nens de l'Africa que passen gana. Ho fa per reduir el preu de cost d'un producte que si el mercat li ho permet seguirà venent al mateix preu, augmentant així el benefici. Per molt que plantem maduixeras al desert i fem biodiesels de qualsevol cosa seguirem tenin morts de gana. I quants n'hi ha de morts gana ? jo crec que molt pocs. Quan dic morts de gana no faig servir un eufemisme per referir-me als pobres, sino a la gent que es mor per falta d'aliment.

Si que hi ha gent que mor de gana, però en realitat, no son matats de gana per governs curruptes i líders sense escrúpuls?

I aquí els transgènics son una broma per resoldre aquest problema.

Si mirem l'informe de la FAO (Food and Agriculture Organization) queda força clar a quina és la causa més habitual de les crísis alimentaries: els conflictes. Digue-li guerres, digue-li conflicte, digue-li líders curruptes, digue-li falta d'escrupuls, tant i fa. El problema no és la producció d'aliment.



També és curiós mirar quin percentatge suposa l'agricultura en el PIB d'un país. Ho podeu veure a
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_sector_composition

Si ordeneu per % d'agricultura... sorpresa !! Molts dels paisos que passen gana es dediquen majoritariament a l'agricultura.

D'acord son molt pobres i un porcentatge alt de poc, continua sent poc. Però si majoritàriament es dediquen a conrear els camps, potser els hi haurien de faltar mobils i coca-coles, però no els hi hauria de faltar el menjar.

Està clar que algo falla, potser són massa pobres i en consequència massa poc solidaris (entre ells). Algo ha de canviar. O hi ha un canvi polític que es preocupi de distribuir equitativament la seva poca riquesa i eviti els conflictes, o se'ls deixa participar en el comerç internacional sense restriccions, esperant que poc a poc la riquesa generada es distribuirà entre la població.

Però si us plau, que no ens vinguin a vendre sopars de duro dient que els transgènics solucionen rés.

2 comentaris:

  1. Alguns comentaris:

    1· Que els objectius dels productors no estiguin alineats amb els objectius humanitaris de reduir la fam al Món no vol dir que hi vagin en contra.

    2 · Tot i que els aliments transgenics poden augmentar la eficiencia de la producció agricola també comporten no pocs problemes, sobretot legals per agricultors que no tenen recursos econòmics i es veuen esclafats per multinacionals sense escrupols (l'exemple més clar és la empresa Monsanto, suggereixo que busqueu quina mena de practiques du a terme aquest empresa).

    3 · Que es dediquin a conrear camps no vol dir que tinguin bons resultats, simplement és més profitós tenir camps que animals (que consumeixen molts més recursos) o altres industries (que no podrien tenir doncs segurament falta personal qualificat, i per altra banda, la importació d'aliments podria generar molts més problemes per aquests països que els que comporta una baixa producció).

    ResponElimina
  2. 1) Ni tampoc a favor
    2) Disposar de tecnologia (transgèncis) és independent de la falta d'escrúpols de les empreses
    3) Es veritat, tenen pitjors resultats que paisos que van aplicar la revolució verda. De la Wikipedia:
    "There have been numerous attempts to introduce the successful concepts from the Mexican and Indian projects into Africa. These programs have generally been less successful, for a number of reasons. Reasons cited include widespread corruption, insecurity, a lack of infrastructure, and a general lack of will on the part of the governments."

    ResponElimina